niedziela, 28 lipca 2013

Babeczki z nektarynką i bitą śmietaną

Smaczne i łatwe w przygotowaniu kruche babeczki z nektarynką i bitą śmietaną, posypane wiórkami białej czekolady. Smak nektarynek zostaje podkreślony przez goździki i cynamon. Pychotka!



Składniki:

Kruche babeczki:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 150g margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Farsz owocowy:
  • 2-3 nektarynki,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji:
  • 250g śmietany kremówki,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady.
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Czas na przygotowanie nadzienia do babeczek, czyli nektarynek o korzennym aromacie. Na patelnię wrzucamy pokrojone nektarynki, dodajemy cukier puder, goździki i cynamon. Lekko podsmażamy przez 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy na babeczki.



Ubijamy śmietanę kremówkę i dekorujemy nią babeczki z nektarynkami. Na końcu posypujemy wiórkami z białej czekolady.

SMACZNEGO!



niedziela, 7 lipca 2013

Kakaowy biszkopt z kremówką i owocami

Kakaowy biszkopt, kremowa bita śmietana z wanilią, owoce (np. maliny i truskawki) w połączeniu z galaretką ... i czego chcieć więcej... 



Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody,  
  • 100g mąki tortowej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki kakao 
Masa kremowa:
  • 250g śmietany kremówki,
  • laska wanilii lub uprzednio przygotowany cukier puder z wanilią,
  • 2 łyżeczki żelatyny
Do dekoracji:
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe,
  • truskawki, maliny lub inne owoce


Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy kakao i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta  Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając waniliowy cukier puder (2 łyżeczki). W rondelku rozpuszczamy żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować żelatyny i przekładamy do niej odrobinę bitej śmietany. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy. Gdy biszkopt wystygnie, wykładamy na niego masę kremową i układamy owoce. Następnie przygotowujemy galaretkę, którą rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Zimną galaretką polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na 3 godziny. 

SMACZNEGO!