Przygotowanie kokosanek nie wymaga dużo czasu ani nadzwyczajnych zdolności, a efekt jest niesamowity. Mój przepis jest bardzo prosty i jednocześnie wyjątkowo ekonomiczny, gdyż wykorzystujemy jedynie 5 składników. Aby kokosanki nie były tak słodkie proponuję dodać odrobinę soku z cytryny, który wspaniale komponuje się z aromatem kokosowym i dodaje lekko kwaśnego smaku.
Składniki:
- 3 białka,
- szczypta soli,
- szklanka cukru pudru,
- wiórki kokosowe (200g),
- 2 łyżki soku z cytryny
Białka ze szczyptą soli ubijamy tak długo aż uzyskamy sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy, tym razem do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy sok z cytryny i wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układamy uformowane nieduże kuleczki.
Kokosanki pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.