czwartek, 10 października 2013

Domowe kokosanki z nutą cytrynową

Przygotowanie kokosanek nie wymaga dużo czasu ani nadzwyczajnych zdolności, a efekt jest niesamowity. Mój przepis jest bardzo prosty i jednocześnie wyjątkowo ekonomiczny, gdyż wykorzystujemy jedynie 5 składników. Aby kokosanki nie były tak słodkie proponuję dodać odrobinę soku z cytryny, który wspaniale komponuje się z aromatem kokosowym i dodaje lekko kwaśnego smaku.



Składniki:
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru pudru,
  • wiórki kokosowe (200g),
  • 2 łyżki soku z cytryny
Białka ze szczyptą soli ubijamy tak długo aż uzyskamy sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy, tym razem do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy sok z cytryny i wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układamy uformowane nieduże kuleczki.
Kokosanki pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.

SMACZNEGO!

sobota, 5 października 2013

Makowiec na drożdżowym spodzie

Nic nie zastąpi smaku i aromatu ciast przygotowywanych w domu. Przepis, który proponuję najczęściej wykorzystuję przed świętami (kultywując tradycję kulinarną z mojego domu uważam, że nie ma Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy bez makowca i sernika). Co prawda, do świąt daleko, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby makowca przygotować i skosztować już teraz :-)



Składniki:
  • 50g drożdży,
  • 200g masła,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 jajko i 2 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • szczypta soli,
  • 1 puszka maku z bakaliami (900g),
  • 2 łyżeczki cukru pudru i 2 krople olejku migdałowego do przygotowania lukru
Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki oraz sól. W innym naczyniu ucieramy cukier z jajkiem i 2 żółtkami. Masło należy roztopić i ostudzić. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z mąką, dodajemy też utarte z cukrem jajka oraz masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, wówczas przekładamy je do natłuszczonej formy, wyrównujemy powierzchnię i kładziemy mak. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (tym razem na 10 minut). Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. Wystudzony placek lukrujemy (do cukru pudru dodajemy odrobinę wody oraz olejek migdałowy).

SMACZNEGO!