niedziela, 25 maja 2014

Tort z kremem chałwowym i truskawkowym

Tort ten został przygotowany z okazji Dnia Matki. Składa się on z dwóch kremów: jeden zawiera chałwę, a drugi jest na bazie serka mascarpone i galaretki.




Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 8 łyżek wody,
  •  200g mąki tortowej,
  • 200g mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao

Krem chałwowy:
  • 200g chałwy waniliowej,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Krem truskawkowy:
  • 250 g serka mascarpone,
  • 5 dużych truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe
Dekoracja:
  • 1 śmietana kremówka,
  • owoce na wierzch (wybrałam truskawki i borówkę amerykańską),
  • 1 galaretka truskawkowa




Na początek przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy kakao, obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w tortownicy. Temp. 180 st. C, około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić na 3 części.

Kolejny etap to zrobienie kremu chałwowego. Do rondla wlewamy 400ml mleka, budyń rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy rozpuszczony budyń i przez chwilę gotujemy. Do ciepłego budyniu dodajemy chałwę i dokładnie mieszamy.  Gotowy krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
Przygotowujemy krem truskawkowy. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy zmiksowane truskawki oraz serek mascarpone. Dokładnie mieszamy. Gdy krem zacznie tężeć wykładamy go na biszkopt i przykrywamy ostatnim kawałkiem. Schładzamy przez 2 godziny. Po upływie tego czasu dekorujemy bitą śmietaną oraz galaretką i owocami. Ponownie schładzamy.

SMACZNEGO!
Milion smaków truskawek Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

poniedziałek, 12 maja 2014

Strucla makowa

Pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i z bakaliami. Bardzo podobne w smaku do tradycyjnego makowca, dlatego też często przygotowywane na Święta.



Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 kostki drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 kostki masła,
  • aromat migdałowy,
  • masa makowa w puszce,
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, żurawina, migdały
Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki oraz sól. W innym naczyniu ucieramy cukier z 3 żółtkami. Masło należy roztopić i ostudzić. Gdy drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z mąką, dodajemy też utarte z cukrem jajka oraz masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, wówczas dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy tak, by uzyskać kwadrat. Smarujemy białkiem, nakładamy równomiernie masę makową wraz z bakaliami, pozostawiając margines szerokości 2 cm. Zwijamy w rulon. Ciasto przenosimy do natłuszczonej, wąskiej formy i ponownie smarujemy białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 35 minut.
Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je migdałami i skórką pomarańczową.

SMACZNEGO!