sobota, 19 lipca 2014

Sernik na zimno z sorbetem truskawkowym

Trójwarstwowy kolorowy sernik na zimno. Każda część to inny rodzaj smaku: gorzki, słodki i kwaśny. Na spodzie układamy okrągłe biszkopty i kolejno poszczególne warstwy naszego sernika. 

Składniki:
  • okrągłe biszkopty (około 20-25 sztuk- w zależności od wielkości blachy),
  • 2 opakowania serka homogenizowanego,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 szklanki malin,
  • 0,5 kg truskawek
  • żelatyna,
  • cukier puder


Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty, tak by szczelnie wypełnić spód. Następnie przygotowujemy pierwszą GORZKĄ WARSTWĘ- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ją z jednym opakowaniem serka homogenizowanego. Jeśli uznamy, że masa jest zbyt gorzka możemy dodać 2 łyżki cukru pudru. Sprawdzamy konsystencję masy czekoladowej i w razie potrzeby rozpuszczamy w ciepłej wodzie 2 łyżeczki żelatyny i łączymy z masą. Przelewamy na blaszkę i wkładamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przyrządzamy SŁODKĄ WARSTWĘ- miksujemy maliny razem z 2 łyżeczkami cukru pudru i łączymy z serkiem homogenizowanym. Tym razem koniecznie dodajemy 2-3 łyżeczki żelatyny (patrz wyżej). Masę malinową przelewamy do formy i pozostawiamy w lodówce na godzinę. Pozostaje nam ostatnia część (moja ulubiona)- KWAŚNA WARSTWA- jedyne, co musimy zrobić, to zmiksować truskawki i dodać do nich 3-4 łyżeczki żelatyny uprzednio rozpuszczone w ciepłej wodzie. Masę truskawkową przelewamy do formy i schładzamy przez godzinę. Masa ta uzyskuje konsystencję sorbetu truskawkowego.

SMACZNEGO!

niedziela, 13 lipca 2014

Lody malinowe

Tym razem przedstawię Wam dwa warianty serwowania lodów: na wafelku i na patyku. 
Zmiksowane maliny łączymy z bitą śmietaną oraz cukrem pudrem. Uzyskujemy aksamitne, lekko kwaśne lody z widocznymi drobinkami owoców.



Składniki:
  • 1 śmietana kremówka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 szklanki malin,
  • wafelki w kształcie stożka
Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder i ubijany. Następnie dodajemy zmiksowane maliny i ponownie wszystkie składniki ubijamy. Przelewamy do specjalnych foremek, dzięki którym uzyskamy lody na patyku. Mrozimy przez co najmniej 5 godzin. 
W przypadku, gdy chcemy wykorzystać wafelki, musimy przełożyć przyrządzoną miksturę do odpowiedniego naczynia (takiego, w którym można zamrażać) i pozostawiamy w zamrażalniku przez 5 godzin. Późnej formujemy gałki i serwujemy przepyszny deser.

SMACZNEGO!


Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

sobota, 12 lipca 2014

Lody kokosowe z kawałkami czekolady

Obecnie ogromnym powodzeniem cieszą się lody przyrządzane zgodnie z tradycyjną recepturą. Spróbujmy zatem samodzielnie zrobić smaczne lody, które są idealną propozycją na ochłodę w letni, upalny dzień.
Prezentuję szybki sposób na wyśmienite i bardzo aromatyczne domowe lody kokosowe.



Składniki:

  •  1 śmietana kremówka,
  • 3 łyżki waniliowego cukru pudru,
  • 150 ml mleczka kokosowego,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady (opcjonalnie),
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • wafelki w kształcie stożka


Do śmietany kremówki dodajemy cukier puder, wlewamy mleczko kokosowe i miksujemy tak, by uzyskać bitą śmietanę. Wsypujemy wiórki kokosowe oraz posiekaną czekoladę. Mrozimy przez co najmniej 5 godzin. Podajemy w wafelkach.

SMACZNEGO!
Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody Lato w pełni!