czwartek, 28 kwietnia 2016

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął. Na blogu jest już przepis na tartę rabarbarową, placek budyniowy oraz szarlotkę. Czas najwyższy zaproponować Wam puszysty placek drożdżowy o maślanym smaku. 



Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 0,5 kostki drożdży,
  • 0,5 kostki masła,
  • 3 jajka
  • rabarbar (w takiej ilości jaka nam odpowiada)
Składniki na kruszonkę:
  • 75g masła,
  • 3-4  łyżki mąki,
  • 2-3 łyżki cukru
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki. Wrzucamy rozkruszone drożdże i dokładnie mieszamy. W ciepłym miejscu pozostawiamy drożdże do wyrośnięcia ( około 10-15 minut). Pozostałe składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta przekładamy do miski, masło rozpuszczamy i dodajemy wyrośnięte drożdże. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do formy, układamy pokrojony rabarbar. Przygotowujemy kruszonkę, zagniatając wszystkie składniki. Następnie posypujemy ciasto.
Placek drożdżowy pieczemy przez 50 minut w temp. 180 st.C.

SMACZNEGO!