wtorek, 5 marca 2013

Ciasto kakaowe z wiśniami w spirytusie zwane Murzynkiem

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto kakaowe z wiśniami w spirytusie. Jeśli preferujecie wersję bezalkoholową to możecie użyć wiśni mrożonych lub z kompotu bądź też dowolne owoce (jako zamiennik polecam maliny).


Składniki:



Ciasto:

  • 1 kostka margaryny,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub aromatycznego cukru pudru zmieszanego z nasionami laski wanilii (ja wybieram ten wariant),
  • 5-6 łyżek wiśni w spirytusie
Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej),
  • 2 łyżeczki wody
Do garnka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy mleko. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia margaryny i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do tej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz aromatyzowany wanilią cukier puder lub cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy kakaowej, delikatnie mieszając. Dodajemy teraz ostatni składnik, czyli wiśnie w spirytusie.
Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut.

Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy wodę. Polewa jest gotowa, gdy czekolada całkowicie rozpuści się i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczone ciasto kakaowe.


SMACZNEGO!!!








2 komentarze:

  1. wspanałe ciasto pieke je bardzo często ale dziwnie wyrasta mi na samym srodku tworząc taki stożek

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu na takie ciasto też się mówiło murzynek:) smak mojego dzieciństwa, zresztą do dziś lubię ciasta czekoladowe. Bardzo fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i zawsze moje ciasta wychodzą bardzo wilgotne i mocno czekoladowe! Polecam wielbicielom pieczenia.

    OdpowiedzUsuń