Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto kakaowe z wiśniami w spirytusie. Jeśli preferujecie wersję bezalkoholową to możecie użyć wiśni mrożonych lub z kompotu bądź też dowolne owoce (jako zamiennik polecam maliny).
Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy wodę. Polewa jest gotowa, gdy czekolada całkowicie rozpuści się i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczone ciasto kakaowe.
SMACZNEGO!!!
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 3 jajka,
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub aromatycznego cukru pudru zmieszanego z nasionami laski wanilii (ja wybieram ten wariant),
- 5-6 łyżek wiśni w spirytusie
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej),
- 2 łyżeczki wody
Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy wodę. Polewa jest gotowa, gdy czekolada całkowicie rozpuści się i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczone ciasto kakaowe.
SMACZNEGO!!!
.jpg)
wspanałe ciasto pieke je bardzo często ale dziwnie wyrasta mi na samym srodku tworząc taki stożek
OdpowiedzUsuńU mnie w domu na takie ciasto też się mówiło murzynek:) smak mojego dzieciństwa, zresztą do dziś lubię ciasta czekoladowe. Bardzo fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i zawsze moje ciasta wychodzą bardzo wilgotne i mocno czekoladowe! Polecam wielbicielom pieczenia.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń