Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto kakaowe z wiśniami w spirytusie. Jeśli preferujecie wersję bezalkoholową to możecie użyć wiśni mrożonych lub z kompotu bądź też dowolne owoce (jako zamiennik polecam maliny).
Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy wodę. Polewa jest gotowa, gdy czekolada całkowicie rozpuści się i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczone ciasto kakaowe.
SMACZNEGO!!!
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 3 jajka,
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub aromatycznego cukru pudru zmieszanego z nasionami laski wanilii (ja wybieram ten wariant),
- 5-6 łyżek wiśni w spirytusie
- 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej),
- 2 łyżeczki wody
Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut.
Gdy ciasto wystygnie, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy wodę. Polewa jest gotowa, gdy czekolada całkowicie rozpuści się i masa będzie jednolita. Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczone ciasto kakaowe.
SMACZNEGO!!!
wspanałe ciasto pieke je bardzo często ale dziwnie wyrasta mi na samym srodku tworząc taki stożek
OdpowiedzUsuńU mnie w domu na takie ciasto też się mówiło murzynek:) smak mojego dzieciństwa, zresztą do dziś lubię ciasta czekoladowe. Bardzo fajne porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i zawsze moje ciasta wychodzą bardzo wilgotne i mocno czekoladowe! Polecam wielbicielom pieczenia.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń