sobota, 15 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym i galaretką. Banalnie prosty deser. Idealny podwieczorek w letnie popołudnie... 



Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • 100g mąki tortowej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 
 Masa truskawkowa:
  • 3 szklanki truskawek,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej.

Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Z truskawek przygotowujemy mus: miksujemy owoce i dodajemy cukier puder. Zimną galaretkę łączymy z musem truskawkowym. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopt uprzednio posmarowany dżemem. Ciasto schładzamy przez godzinę, po upływie tego czasu możemy delektować się jego smakiem.

Smacznego! 
Truskawkowy zawrót głowy 2013

1 komentarz: