poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Fasolka szparagowa w zalewie octowej

Nadszedł czas na przygotowywanie zapraw na zimę, by móc w tym czasie delektować się smacznymi domowymi przetworami. Tym razem fasolka szparagowa występuje w roli głównej- idealny dodatek do obiadu, składnik sałatki lub leczo.



Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 250 ml octu,
  • 1,5 l wody,
  • 4-5 liści laurowych,
  • około 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 płaskie łyżki gorczycy,
  • 4 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru
Umytą fasolę układamy w słoiku, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz cebulę. W rondelku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę, ocet, sól i cukier. Dodajemy też przyprawy i całość zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy wieczko. Kolejny krok to pasteryzacja- na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki, wlewamy wodę, (do połowy wysokości słoików) i gotujemy co najmniej 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wyjmujemy zaprawy i odwracamy wieczkiem do dołu, pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO!


Róbmy przetwory! Edycja 3. Róbmy przetwory - edycja 3

4 komentarze:

  1. Świetny przepis, uwielbiam fasolkę szparagowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej fasolki jeszcze nie próbowałam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na warzywa w zalewach trwa w najlepsze! Takie fasolki na pewno będą idealnym dodatkiem do wielu dań! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wyglada zazdroszczę umijętności :P

    OdpowiedzUsuń