niedziela, 28 lipca 2013

Babeczki z nektarynką i bitą śmietaną

Smaczne i łatwe w przygotowaniu kruche babeczki z nektarynką i bitą śmietaną, posypane wiórkami białej czekolady. Smak nektarynek zostaje podkreślony przez goździki i cynamon. Pychotka!



Składniki:

Kruche babeczki:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 150g margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Farsz owocowy:
  • 2-3 nektarynki,
  • 5 goździków,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji:
  • 250g śmietany kremówki,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady.
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Czas na przygotowanie nadzienia do babeczek, czyli nektarynek o korzennym aromacie. Na patelnię wrzucamy pokrojone nektarynki, dodajemy cukier puder, goździki i cynamon. Lekko podsmażamy przez 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy na babeczki.



Ubijamy śmietanę kremówkę i dekorujemy nią babeczki z nektarynkami. Na końcu posypujemy wiórkami z białej czekolady.

SMACZNEGO!



2 komentarze: