niedziela, 9 sierpnia 2015

Dżem z czerwonej porzeczki


Sezon porzeczkowy w pełni, czas więc przygotować pyszny, aksamitny dżem, będący doskonałym źródłem witaminy C. Na zimę będzie jak znalazł.




Składniki:
  • 3 kg czerwonej porzeczki,
  • 2 opakowania cukru żelującego,
  • 2 opakowania Żelfixu


Myjemy porzeczki i pozbywamy się ogonków. Następnie miksujemy owoc i przecedzamy, usuwając tym samym pestki i skórki. Dzięki temu uzyskamy aksamitną strukturę dżemu. Owoc wrzucamy na patelnię i gotujemy co najmniej przez 2 godziny. Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy cukier żelujący oraz Żelfixy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejną godzinę. Gorący dżem przekładamy do słoików i odwracamy tak, by wieczko było na spodzie. Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO!

Letnie owoce

2 komentarze: