Sezon porzeczkowy w pełni, czas więc przygotować pyszny, aksamitny dżem, będący doskonałym źródłem witaminy C. Na zimę będzie jak znalazł.
Składniki:
- 3 kg czerwonej porzeczki,
- 2 opakowania cukru żelującego,
- 2 opakowania Żelfixu
Myjemy porzeczki i pozbywamy się ogonków. Następnie miksujemy owoc i przecedzamy, usuwając tym samym pestki i skórki. Dzięki temu uzyskamy aksamitną strukturę dżemu. Owoc wrzucamy na patelnię i gotujemy co najmniej przez 2 godziny. Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy cukier żelujący oraz Żelfixy i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejną godzinę. Gorący dżem przekładamy do słoików i odwracamy tak, by wieczko było na spodzie. Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO!
To mój ulubiony dżem, kiedy jest zima :)
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń