Ciasto na bazie maślanych herbatników, które układane są w trótkąt- na kształt budy. Jest to prosty w wykonaniu sernik na zimno, tym razem z kremem pistacjowym i polewą z białej czekolady.
Składniki:
- 200g maślanych herbatniki,
- 1 tabliczki białej czekolady
- około 150g pistacji
Masa serowa
- 0,5 kg mielonego twarogu,
- 100g masła w temperaturze pokojowej,
- 100g margaryny w temperaturze pokojowej,
- 1 jajka,
- 1 szklanki cukru pudru,
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao,
- 200g kremu pistacjowego
Rozpoczynamy od ułożenia herbatników: na folii spożywczej kładziemy 3 rzędy ciastek. W każdym rzędzie po 5 herbatników. Z podanych powyżej proporcji uzyskamy 1 ciasto.
Przygotowujemy teraz masę serową. Do zmielonego twarogu dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem. Dodajemy masło i margarynę, miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy jajka i dalej miksujemy. Masę serową dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej krem pistacjowy, a trzecia pozostaje bez żadnych dodatków. Uzyskujemy wtedy trzy kolory masy serowej.
Na uprzednio przygotowane ciastka wykładamy masę kakaową, dokładnie rozsmarowując ją na wszystkich ciastkach. Następny etap to rozsmarowanie białej masy a kolejnym krokiem jest dokładne rozsmarowanie masy pistacjowej. Ostatni etap polega na tym, aby ciasta, które znajdują się po skrajnej lewej i skrajnej prawej stronie, unieść do góry. Środkowy rząd ciastek pozostaje na swoim miejscu. Stworzymy wtedy trójkąt. Delikatnie dociskamy ciasta i sprawdzamy, czy wszystkie są równo ułożone. Zawijamy całość w folię spożywczą i na desce przenosimy do lodówki. Po upływie 3-4 godzin przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gotową polewę wylewamy na naszą budę. Pistacje siekamy i posypujemy nimi wierzch budy. Ponownie schładzamy ciasto przez około 2 godziny. Po tym czasie Ciasto Buda gotowe jest do serwowania.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz