niedziela, 27 lutego 2022

Kokosowe pralinki (vege)

 Chyba każdy doskonale kojarzy smak Rafaello. Dzięki temu przepisowi nie trzeba będzie kupować tych zjawiskowych łakoci, bo można je przygotować samodzielnie. Smakują identycznie i zawierają wyłącznie wegetariańskie składniki. Sekretnym dodatkiem jest kasza jaglana. Dlatego też te praliny to pyszna, pożywna i zdrowa alternatywa dla wszystkich, którzy są na diecie i jednocześnie chcą skosztować deseru. 



Składniki:

  • 165ml mleczka kokosowego,
  • 50g kaszy jaglanej,
  • 150g wiórków kokosowych,
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • szczypta soli
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do rondla wlewamy mleczko kokosowe, wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy przez 10 minut. Dodajemy cukier, syrop klonowy oraz kaszę jaglaną. Całość dokładnie miksujemy, by uzyskać jednolitą masę. Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie formujemy nieduże kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Nasze kokosowe praliny wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy schłodzone.

SMACZNEGO!




2 komentarze:

  1. w jakiej ilości wody gotujemy kaszę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam kaszę w woreczkach 100g (tak jak ryż). Gotuję tę ilość w 500ml wody. Do pralin potrzebujemy 50g więc pozostałą ilość można wykorzystać do obiadu.

    OdpowiedzUsuń