niedziela, 13 lutego 2022

Muffiny czekoladowe

 Bardzo szybkie w wykonaniu, bo wystarczy zaladwie kwadrans, by przygotować ciasto. Muffinki sprawdzają się na każdą okazję więc być może okaże się, że ten wypiek zagości na dobre w waszych domach jako ulubiony deser. 




Składniki (porcja ciasta odpowiednia na 12 babeczek):

  • 2 szklanki mąki,
  • pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 tabliczka czekolady (najlepiej gorzkiej)
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko. Dodajemy posiekaną czekoladę.
Przy pomocy miksera, w drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem aż do momentu, gdy uzyskamy puszystą masę. Wlewamy olej i mleko i dalej dokładnie miksujemy. Do płynnej masy powoli dodajemy suche składniki. Dokładnie mieszamy. 
Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wlewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek, ponieważ w trakcie pieczenia muffinki nam urosną. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st. i pieczemy przez 25-30 minut. 

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz