niedziela, 21 listopada 2021

Kraina lodu

Ciasto Kraina lodu jest ciastem przygotowywanym ma zimno z użyciem galaretek i serka mascarpone. Ciekawy, wizualny efekt przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kultowej bajki. Zatem propozycja takiego deseru może być wykorzystana zarówno na kinderbal, ale też na inną uroczystość. 

Składniki:

  • około 15 okrągłych biszkoptów,
  • 2 niebieskie galaretki (użyłam tych o smaku borówkowym),
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru



Na spodzie tortownicy układamy biszkopty. Rozpuszczamy jedną galaretkę. Do wystudzonej galaretki dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i dokładnie miksujemy. Całość wlewamy do tortownicy. Wstawaimy na 1 godzinę do lodówki. Rozpuszczamy drugą galaretkę i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie wlewamy do tortownicy i ponownie wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Kroimy dwa równe kawałki, układamy jeden na drugim i uzyskujemy efekt warstw. Dekorujemy np. czereśniami w syropie.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz