Crumble z owocami to nic innego jak owoce pod pyszną, maślaną kruszonką. Wybieramy swoje ulubione owoce (użyłam śliwek, jabłek i gruszek). Ten pyszny deser najlepiej serwować na ciepło.
Składniki na kruszonkę:
- 100g zimnego masła,
- 200g mąki pszennej,
- 100g cukru trzcinowego
Pozostałe:
- 6 śliwek,
- 4 jabłka,
- 3 gruszki,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżeczki cynamonu
Umyte owoce kroimy w niedużą kostkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy cukrem trzcinowym i delikatnie mieszamy.
Masło, mąkę i cukier siekamy na stolnicy, następnie rozgniatamy dłońmi, by uzyskać drobne kawałki. Kruszonką posypujemy owoce i całość wkładamy do piekarnika na 30 minut, temp. 170 st. C.
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Kusi mnie, żeby spróbować:) Szczególnie na ciepło musi być ekstra.
OdpowiedzUsuń