Pierwszy raz miałam okazję przygotować tort imieninowy dla mojej córeczki. Upiekłam klasyczny biszkopt, ale dodałam zmielone migdały uzyskując przez to wyjątkowy aromat. Natomiast krem sporządzony został na bazie serka mascarpone i orzechów. Tort udekorowałam kremówką, wykorzystując szprycę cukierniczą oraz ozdobiłam dodatkami z opłatka i cukrowymi.
Składniki:
Na biszkopt:
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- 8 łyżek wody,
- 200 g mąki tortowej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka mielonych migdałów,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 krople aromatu migdałowego
Na krem:
- serek mascarpone (250 g),
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich,
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych,
- 1 kieliszek orzechówki
Dekoracja:
- 1 śmietana kremówka,
- dowolne ozdoby: użyłam tych na bazie opłatka oraz cukrowych
Na początku przygotowujemy biszkopt. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą aż do momentu zgęstnienia. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy zmielone migdały i dodajemy do masy z żółtek. Wlewamy olejek. Z białek ubijamy pianę i stopniowo dodajemy do ciasta. Dokładnie, ale powoli mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 35 minut.
Przestudzony biszkopt musimy przekroić w połowie.
Przygotowujemy krem. Zmielone orzechy dokładnie mieszamy z serkiem mascarpone i wlewamy orzechówkę. Krem przekładamy na jedną z części ciasta biszkoptowego, przykrywamy drugą częścią. Ubijamy śmietanę kremówkę i smarujemy wierzch oraz boki torta. Pozostałą część przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy. Na końcu układamy ozdoby.
SMACZNEGO!
Pięknie to wygląda! w święta mamy rocznicę z mężem. Muszę chyba spróbować!
OdpowiedzUsuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuń