Nadszedł czas na przygotowywanie zapraw na zimę, by móc w tym czasie delektować się smacznymi domowymi przetworami. Tym razem fasolka szparagowa występuje w roli głównej- idealny dodatek do obiadu, składnik sałatki lub leczo.
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 250 ml octu,
- 1,5 l wody,
- 4-5 liści laurowych,
- około 6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 płaskie łyżki gorczycy,
- 4 łyżki soli,
- 3 łyżki cukru
Umytą fasolę układamy w słoiku, dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę oraz cebulę. W rondelku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę, ocet, sól i cukier. Dodajemy też przyprawy i całość zagotowujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy wieczko. Kolejny krok to pasteryzacja- na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki, wlewamy wodę, (do połowy wysokości słoików) i gotujemy co najmniej 20 minut od momentu zagotowania. Następnie wyjmujemy zaprawy i odwracamy wieczkiem do dołu, pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia.
SMACZNEGO!


Świetny przepis, uwielbiam fasolkę szparagowa!
OdpowiedzUsuńTakiej fasolki jeszcze nie próbowałam! ;)
OdpowiedzUsuńSezon na warzywa w zalewach trwa w najlepsze! Takie fasolki na pewno będą idealnym dodatkiem do wielu dań! Pozdrawiamy - DaPietro
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada zazdroszczę umijętności :P
OdpowiedzUsuń