piątek, 30 września 2016

Dżem cytrynowy z cukinii

Cukinia jako główny składnik dżemu- dlaczego nie! To warzywo ma neutralny smak, dlatego też z pewnością możemy pozwolić sobie na taki eksperyment. Smakuje wybornie i wygląda zachęcająco.



Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki soku z cytryny,
  • odrobina startej skórki cytrynowej,
  • 2 galaretki cytrynowe
Obieramy cukinię i pozbywamy się pestek. Następnie ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Dusimy cukinię pod przykryciem aż będzie miękka. Dodajemy cukier, sok z cytryny, skórkę i galaretki. Całość gotujemy przez około 30 minut. Gorący dżem przekładamy do słoików.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Cukinia to wciąż niedoceniane warzywo, a szkoda, bo jest bardzo plenna i nadaje się do rozmaitych potraw i przetworów. Świetnie sprawdza się jako składnik pikli, domowego ketchupu i sosów, sama co roku chętnie eksperymentuję z nowymi przepisami. Dżemu jeszcze nie robiłam, a wygląda bardzo apetycznie i zapowiada się dość ciekawie : ) Będzie w sam raz na zakończenie sezonu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń