Cynamon i jabłka to wszystkim znane połączenie. Tym razem jednak cynamon dodajemy bezpośrednio do ciasta, uzyskując piękny złocisty kolor i niesamowity aromat. Szybkie, łatwe i efektowne ciasto idealne do kawy.
- 1 kostka margaryny np. Kasia,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 jajka,
- 1 łyżka śmietany 12%,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cynamonu,
- 2 duże jabłka
Margarynę i cukier ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Do masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto przekładamy do foremki (najlepiej okrągłej) i na wierzchu układamy jabłka.
Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st.C.
Po wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Pyszne i proste w wykonaniu. Takie ciasta lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńJa teraz zdrowo z www.kcalmar.com. NIby ładnie chudnę, ale widziałbym takie ciasto ze sliweczką:D
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuń