niedziela, 2 października 2016

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Cynamon i jabłka to wszystkim znane połączenie. Tym razem jednak cynamon dodajemy bezpośrednio do ciasta, uzyskując piękny złocisty kolor i niesamowity aromat. Szybkie, łatwe i efektowne ciasto idealne do kawy.



Składniki:

  • 1 kostka margaryny np. Kasia,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka śmietany 12%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cynamonu,
  • 2 duże jabłka
Margarynę i cukier ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Do masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia oraz cynamon. Na końcu dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły. 
Ciasto przekładamy do foremki (najlepiej okrągłej) i na wierzchu układamy jabłka. 
Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st.C.
Po wystygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Pyszne i proste w wykonaniu. Takie ciasta lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja teraz zdrowo z www.kcalmar.com. NIby ładnie chudnę, ale widziałbym takie ciasto ze sliweczką:D

    OdpowiedzUsuń