wtorek, 26 sierpnia 2014

Dżem jeżyna & malina

Mój ulubiony dżem to właśnie ten o smaku owoców leśnych. Postanowiłam więc przygotować go samodzielnie, wykorzystując jeżyny i maliny w proporcji 2:1.



Składniki:
  • 2 kg jeżyn,
  • 1 kg malin,
  • 0,5 kg cukru
  • 2 opakowania Żelfixu


Umyte jeżyny wrzucamy na patelnię i gotujemy przez około 2 godziny. Niektóre odmiany jeżyn mają twarde i gorzkie pestki więc musimy je przecedzić przez sito. Dodajemy zmiksowane maliny oraz cukier i dalej gotujemy, tym razem przez godzinę. Po odparowaniu nadmiaru wody dodajemy żelfix, mieszamy i nadal gotujemy (3-5 minut). Gorący dżem przekładamy do słoików i odwracamy, tak by wieczko było na spodzie. Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. 

SMACZNEGO!

Jeżyny 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz