piątek, 29 sierpnia 2014

Przecier pomidorowy z ziołami

Nie ma nic smaczniejszego niż domowy przecier pomidorowy (przede wszystkim zimą). Polecam go jako bazę do zupy, sosu lub jako nieodzowny składnik pizzy. Przecier ten jest gęsty więc nadaje się także jako zdrowy zamiennik ketchupu, często uwielbianego przez pociechy. 



Składniki:
  • 1 kg pomidorów (wykorzystałam koktajlowe, bo takich mam nadmiar),
  • 2 łyżki świeżej lub suszonej bazylii oraz oregano,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki octu
Pomidory wrzucamy na patelnię i gotujemy tak długo aż całkowicie się rozpadną. Następnie przecedzamy je, by pozbyć się skórek oraz pestek. Otrzymany sok przelewamy na patelnię, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, zioła oraz pieprz i sól. Gotujemy przecier do momentu uzyskania gęstej zawiesiny. Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków i odwracamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

SMACZNEGO! 
Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014

4 komentarze:

  1. Ja też muszę zrobić taką ziołową wersję. Dziękuję za dodanie do mojej akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można jeszcze tymianek dodać :) a z octu zrezygnować i po otwarciu słoika np. dodać troszkę soku z cytryny do smaku, jak ktoś lubi.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń