sobota, 15 czerwca 2013

Biszkopt z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym i galaretką. Banalnie prosty deser. Idealny podwieczorek w letnie popołudnie... 



Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • 100g mąki tortowej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 
 Masa truskawkowa:
  • 3 szklanki truskawek,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 5 łyżek dżemu truskawkowego,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej.

Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy, czekając aż wystygnie. Z truskawek przygotowujemy mus: miksujemy owoce i dodajemy cukier puder. Zimną galaretkę łączymy z musem truskawkowym. Tak przygotowaną masę wylewamy na biszkopt uprzednio posmarowany dżemem. Ciasto schładzamy przez godzinę, po upływie tego czasu możemy delektować się jego smakiem.

Smacznego! 
Truskawkowy zawrót głowy 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz