Biała magia to ciasto z maksymalną dawką kokosowego aromatu, a to za sprawą wiórków kokosowych i mleczka kokosowego w połączeniu z serkiem mascarpone.
Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki wody,
- 100g mąki tortowej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem kokosowy:
- 500g serka mascarpone,
- 1 mała puszka mleczka kokosowego,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 laska wanilii,
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
- 0,5 tabliczki białej czekolady.
Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Podczas gdy biszkopt stygnie, możemy przyrządzić krem. Do mleczka kokosowego dodajemy cukier puder oraz nasiona laski wanilii. Mieszamy dokładnie i powoli dodajemy serek mascarpone oraz wrzucamy wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem przekładamy na biszkopt. Dekorujemy startą na tarce białą czekoladą.
SMACZNEGO!
Mój C. by się w tym cieście zakochał... Śliczne jest :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
OdpowiedzUsuń