piątek, 31 maja 2013

Biała magia

Biała magia to ciasto z maksymalną dawką kokosowego aromatu, a to za sprawą wiórków kokosowych i mleczka kokosowego w połączeniu z serkiem mascarpone.



Składniki:

Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka,
  •  szklanka cukru,
  •  4 łyżki wody,
  •  100g mąki tortowej,
  •  100g mąki ziemniaczanej,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem kokosowy:
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 1 laska wanilii,
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady.


Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.

Podczas gdy biszkopt stygnie, możemy przyrządzić krem. Do mleczka kokosowego dodajemy cukier puder oraz nasiona laski wanilii. Mieszamy dokładnie i powoli dodajemy serek mascarpone oraz wrzucamy wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem przekładamy na biszkopt. Dekorujemy startą na tarce białą czekoladą.

SMACZNEGO!



2 komentarze: