wtorek, 14 maja 2013

Przysmak przedszkolaka

Dla niektórych przysmak, a dla innych przekleństwo. Jest to deser, na który składa się kaszka manna z rodzynkami i kisiel z żurawiną. Przysmak ten jest miksem dwóch podwieczorków najczęściej serwowanych w przedszkolach. Przynajmniej tak było w latach 80.



Składniki:
  • kisiel żurawinowy (2 opakowania),
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 1l wody,
  • kaszka manna (około 6 łyżek),
  • wiórki kokosowe do dekoracji


Rozpoczynamy od przygotowania kaszki. Do garnka wlewamy mleko, które musimy zagotować. Wsypujemy kaszkę, dorzucamy rodzynki i dokładnie mieszamy, jeszcze przez chwilę gotując. Kaszkę przelewamy do pucharków.
W szklance wody rozpuszczamy kisiel, pozostałą ilość zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć wlewamy kisiel i dokładnie mieszamy. Kisiel przelewamy do pucharków, w których jest już kaszka manna. Deser dekorujemy żurawiną i wiórkami kokosowymi.

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. dla moich dzieciaków przekleństwo ;) ale spróbuję im dać w twój sposób!

    OdpowiedzUsuń