Słodka masa z białej czekolady w duecie z kwaśnym musem rabarbarowym to rewelacyjna kompozycja smakowa. Taka tarta musi smakować!
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 100g schłodzonego masła,
- 100g waniliowego cukru pudru,
- szczypta soli,
- 2 jajka
Mus rabarbarowy:
- około 15 łodyg rabarbaru,
- 1 łyżka masła,
- 2 płaskie łyżki cukru,
- 5 łyżek wody
Biała masa:
- 200g kremówki,
- 200g białej czekolady,
- 50g masła,
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 5-6 łyżek prażonych wiórków kokosowych,
- około 5 ugotowanych łodyg rabarbaru
Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na tartę. Wszystkie składniki zagniatamy, pamiętając o tym, aby masło było schłodzone. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenie i wysypujemy fasolę, by ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 10 minut, by trochę się przyrumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kolejny krok to przygotowanie musu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojony rabarbar. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy przez 10 minut, płyn powinien się zredukować.
Mus rabarbarowy przekładamy na tartę.
Do garnka wlewamy kremówkę, podgrzewamy ją i wrzucamy czekoladę oraz masło. Trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny lub limonki. Przestudzoną masę wylewamy na tartę. Ciasto pozostawiamy w lodówce przez 3 godziny. Później dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi (podgrzewamy na suchej patelni wiórki do momentu zbrązowienia) i rabarbarem.
SMACZNEGO!
biała czekolada i rabarbar?
OdpowiedzUsuńmm.. to musi być świetne połączenie!
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)