niedziela, 19 maja 2013

Biała tarta z musem rabarbarowym

Słodka masa z białej czekolady w duecie z kwaśnym musem rabarbarowym to rewelacyjna kompozycja smakowa. Taka tarta musi smakować!


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 100g schłodzonego masła,
  • 100g waniliowego cukru pudru,
  •  szczypta soli,
  • 2 jajka

Mus rabarbarowy:
  • około 15 łodyg rabarbaru,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 5 łyżek wody

Biała masa:
  • 200g kremówki,
  • 200g białej czekolady,
  • 50g masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
Do dekoracji:
  • 5-6 łyżek prażonych wiórków kokosowych,
  • około 5 ugotowanych łodyg rabarbaru


Rozpoczynamy od przygotowania ciasta na tartę. Wszystkie składniki zagniatamy, pamiętając o tym, aby masło było schłodzone. Rozwałkowane ciasto przekładamy na formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenie i wysypujemy fasolę, by ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy papier wraz z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 10 minut, by trochę się przyrumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.

Kolejny krok to przygotowanie musu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojony rabarbar. Wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy przez 10 minut, płyn powinien się zredukować.
Mus rabarbarowy przekładamy na tartę.

Do garnka wlewamy kremówkę, podgrzewamy ją i  wrzucamy czekoladę oraz masło. Trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny lub limonki. Przestudzoną masę wylewamy na tartę. Ciasto pozostawiamy w lodówce przez 3 godziny. Później dekorujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi (podgrzewamy na suchej patelni wiórki do momentu zbrązowienia) i rabarbarem.  

SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. biała czekolada i rabarbar?
    mm.. to musi być świetne połączenie!
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń