czwartek, 9 maja 2013

Smerfne babeczki

Tym razem zaprezentuję Wam kruche babeczki z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką Blue Curacao, które nazwałam smerfnymi z uwagi na ich kolorystykę.




Składniki:

Babeczki:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 150g margaryny,
  • 150g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Krem cytrynowy:

  • 500g serka mascarpone,
  • sok z 1 cytryny,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 4 łyżeczki waniliowego cukru pudru,
Galaretka BLUE CURACAO Winiary przygotowana zgodnie z instrukcją.




Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.

Aby przygotować krem cytrynowy należy do serka mascarpone dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dalej stopniowo wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę. Przed przełożeniem kremu na babeczki warto go uprzednio schłodzić (wystarczy około 10 minut).

Ostatni krok to ozdobienie babeczek galaretką, ja w tym celu użyłam foremki do pierniczków w kształcie serca.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz