Tym razem zaprezentuję Wam kruche babeczki z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką Blue Curacao, które nazwałam smerfnymi z uwagi na ich kolorystykę.
Składniki:
Babeczki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 150g margaryny,
- 150g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem cytrynowy:
- 500g serka mascarpone,
- sok z 1 cytryny,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 4 łyżeczki waniliowego cukru pudru,
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Aby przygotować krem cytrynowy należy do serka mascarpone dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dalej stopniowo wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę. Przed przełożeniem kremu na babeczki warto go uprzednio schłodzić (wystarczy około 10 minut).
Ostatni krok to ozdobienie babeczek galaretką, ja w tym celu użyłam foremki do pierniczków w kształcie serca.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz