Bardzo lekkie wiosenne ciasto, do przygotowania którego wykorzystałam zielony sok Pysio. Wierzch ciasta stanowi krem straciatella.
Biszkopt:
- 3 jajka,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki wody,
- 100g mąki tortowej,
- 100g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zielony krem pysiowy:
- 1 butelka zielonego soku Pysio (900ml),
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietana kremówka,
- 2 łyżeczki waniliowego cukru pudru,
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.
Podczas gdy biszkopt stygnie, możemy przyrządzić zielony krem pysiowy. Trzy budynie rozpuszczamy w dwóch szklankach soku Pysio, dodajemy cukier puder. Pozostałą ilość soku wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje, wówczas wlewamy rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszamy. Przestudzony krem wylewamy na biszkopt.
Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając waniliowy cukier puder. Gorzką czekoladę siekamy nożem i przekładamy do ubitej śmietany. Dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
Tak przygotowane ciasto pysiowe z kremem straciatella schładzamy (około 3 godziny).
Do dekoracji wykorzystałam miętę.
SMACZNEGO!!!
ciasto z sokiem Pysio? świetny pomysł! :) uwielbiam ten sok, więc i to ciasto na pewno przypadłoby mi do gustu!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się spodobał!
UsuńGenialne ciasto ! Gdyby nie dzielił nas ekran to bym Ci skradła ze 3 kawałki :)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis, wtedy wszystkie kawałki na wyłączność :-)
Usuń