sobota, 4 maja 2013

Pysiowe ciasto z kremem straciatella

Bardzo lekkie wiosenne ciasto, do przygotowania którego wykorzystałam zielony sok Pysio. Wierzch ciasta stanowi krem straciatella.


Składniki:

Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • szklanka cukru,
  • 4 łyżki wody,
  • 100g mąki tortowej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Zielony krem pysiowy:
  • 1 butelka zielonego soku Pysio (900ml),
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Krem straciatella:
  • 1 śmietana kremówka,
  • 2 łyżeczki waniliowego cukru pudru,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Zaczynamy od upieczenia spodu ciasta. Przepis na biszkopt jest najprostszym z możliwych. Żółtka ucieramy z cukrem i wodą na pianę. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do żółtek. Ubitą pianę z białek przekładamy do ciasta. Biszkopt pieczemy w temp. 180 st. C, około 35 minut.

Podczas gdy biszkopt stygnie, możemy przyrządzić zielony krem pysiowy. Trzy budynie rozpuszczamy w dwóch szklankach soku Pysio, dodajemy cukier puder. Pozostałą ilość soku wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy sok się zagotuje, wówczas wlewamy rozpuszczony budyń. Dokładnie mieszamy. Przestudzony krem wylewamy na biszkopt.

Kremówkę ubijamy, stopniowo dodając waniliowy cukier puder. Gorzką czekoladę siekamy nożem i przekładamy do ubitej śmietany. Dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto. 
Tak przygotowane ciasto pysiowe z kremem straciatella schładzamy (około 3 godziny).
Do dekoracji wykorzystałam miętę.

SMACZNEGO!!!



4 komentarze:

  1. ciasto z sokiem Pysio? świetny pomysł! :) uwielbiam ten sok, więc i to ciasto na pewno przypadłoby mi do gustu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne ciasto ! Gdyby nie dzielił nas ekran to bym Ci skradła ze 3 kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis, wtedy wszystkie kawałki na wyłączność :-)

      Usuń