poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Powidlak z bezową pianką

Ciasto z powidłami i puszystą pianą z białek, to smaczny i prosty w wykonaniu wypiek. Wygląda niczym serwowany w wykwintnej kawiarni deser. 


Składniki:
  • 250g margaryny,
  • 3 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 10 płaskich łyżek cukru pudru,
  • słoiczek powideł śliwkowych
Margarynę siekamy nożem i łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części- jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao. Większą część należy rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i posmarować powidłami. Wierzch przykrywamy startym na tarce o dużych oczkach ciastem z kakao. Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na ciemne ciasto. Posypujemy startym na tarce jasnym ciastem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st.C. 

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Znam to ciasto pod apetyczna nazwa "pleśniak", jest rzeczywiście dobre

    OdpowiedzUsuń