Ciasto z powidłami i puszystą pianą z białek, to smaczny i prosty w wykonaniu wypiek. Wygląda niczym serwowany w wykwintnej kawiarni deser.
- 250g margaryny,
- 3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 0,5 szklanki cukru,
- 10 płaskich łyżek cukru pudru,
- słoiczek powideł śliwkowych
Margarynę siekamy nożem i łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier puder, zagniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części- jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao. Większą część należy rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i posmarować powidłami. Wierzch przykrywamy startym na tarce o dużych oczkach ciastem z kakao. Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na ciemne ciasto. Posypujemy startym na tarce jasnym ciastem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st.C.
SMACZNEGO!
Uwielbiam takie ciacha;)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto pod apetyczna nazwa "pleśniak", jest rzeczywiście dobre
OdpowiedzUsuń