poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ciasto bananowe z pianką

Wyśmienity placek z masą bananową i pianką na wierzchu. Kolejny przepis zaczerpnięty z książki Ewy Wachowicz "Słodki świat". 

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
  • 1 kg bananów,
  • 3 jajka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 galaretki: cytrynowa, wiśniowa i truskawkowa 


Masło ucieramy z żółtkami i stopniowo dodajemy cukier. Gdy uzyskamy puszystą masę, dodajemy zmiksowane banany (jeden owoc pozostawiamy do dekoracji). Rozpuszczoną i ostudzoną cytrynową galaretkę wlewamy do masy bananowej. Gdy masa ta zacznie tężeć, wówczas przekładamy ją do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Rozpuszczamy wiśniową galaretkę. Ubijamy na sztywno pianę z białek i przekładamy ją do ostudzonej galaretki. Przelewamy całość na masę bananową. Odstawiamy do lodówki aż piana stężeje. Następnie przygotowujemy galaretkę truskawkową, pozostawiamy do wystygnięcia. Na wierzchu ciasta układamy banany pokrojone w plastry i wylewamy galaretkę. 

SMACZNEGO!




Walentynkowe menu

7 komentarzy:

  1. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A te biszkopty podłużne to jakie konkretnie mają być ? Bo teraz tyle tego i ile . Chodzi mi o masę ile gram ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam Biszkopty podłużne firmy San. Kupiłam opakowanie 140 g i zużyłam 15 sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jaką blaszkę sa to proporcje ? 25 x30cm ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto przygotowałam w kwadratowej tortownicy o wymiarach 25x25.

      Usuń