Przepis na klasyczną bezę oraz bezę kawową. Przepis ten można również wykorzystać do przygotowania torcika bezowego.
- 4 białka,
- 300g cukru pudru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Do niedużego naczynia emaliowanego wbijamy białka i łączymy z cukrem. Naczynie to stawiamy na garnku z wrzącą wodą i ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy z ognia, studzimy ciągle ubijając.
Otrzymaną pianę dzielimy na dwie części. Do pierwszej z nich dodajemy kawę i bardzo ostrożnie mieszamy. Druga część pozostaje biała.
Przy użyciu szprycy formujemy bezy, które kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem.
W słabo nagrzanym piekarniku (120 st.C) suszymy bezy przez około 2-3 godziny.
SMACZNEGO!
chętnie wykorzystam ten przepis do wykonania torcika bezowego :) wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Mmm, bardzo lubię bezy :) Prześliczne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) Kawowe ładniejsze :-)
UsuńInspirujący blog oraz fajne pomysły :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog to naprawdę fajny blog :)
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuń