Babka piaskowa to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole. Do tej pory przygotowywałam babkę łaciatkę (przepis na blogu). Na tegoroczną Wielkanoc postanowiłam upiec babkę orzechową- pyszna, puszysta i bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych,
- 1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych,
- 1 szklanka mielonych orzechów nerkowca
Uwaga! Polecam kupić orzechy w całości i samodzielnie zmielić.
Wówczas ciasto będzie bardziej aromatyczne.
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę i dodajemy po jednym jajku. Do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia dodajemy zmielone orzechy i całość przesypujemy do przygotowanej masy. Wlewamy mleko i dokładnie wyrabiamy.
Babkę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 st.C.
mmm jest w niejtyle orzechow! musi byc przepyszna
OdpowiedzUsuńMocno orzechowa!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Babki Wielkanocne 2015"! :) Przypominam że do akcji można dodawać wpisy archiwalne (dodane po 10.03.2014) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńHej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuń