Przepis na ciasteczka serowe z jabłkiem pochodzi z książki "Słodki świat" Ewy Wachowicz. Przygotowanie tegoż deseru jest dość pracochłonne, ale warto się wysilić, by skosztować tego smakołyku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 250 g białego sera,
- 250 g masła,
- 4 jabłka,
- 1/2 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)
Ser, który najlepiej nadaje się do tego przepisu to twaróg śmietankowy, ponieważ ma aksamitną konsystencję i nie wymaga już mielenia. Jeśli takiego nie mamy, to koniecznie musimy zmielić ser. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, by następnie je pokroić na 8 części.
Na stolnicy wyrabiamy mąkę z serem, cukrem i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem.
Ciasto musimy rozwałkować, tak jak na pierogi, następnie szklanką wykrawamy krążki i układamy kawałek jabłka, składamy na pół i sklejamy rogi.
Gotowe "pierożki" układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy w 180 st.C przez 30 minut. W trakcie wypiekania ciasteczka lekko się otworzą.
Przestudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Robię takie czasem, są super!
OdpowiedzUsuńCudne są :)
OdpowiedzUsuńinteresujący wpis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis!
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuń