piątek, 5 kwietnia 2013

Pomarańczowa babka drożdżowa

Jest to najprostszy przepis na babkę drożdżową. Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna wersja, którą uzyskujemy poprzez dodanie odrobiny soku z pomarańczy i świeżo otartej skórki. Babka ta smakuje równie wyśmienicie, gdy dodacie do niej rodzynki bądź żurawinę.


Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 50g drożdży,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 250g margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 10 łyżek soku z pomarańczy,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady,
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Do rondla wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, dodajemy 4 łyżki mąki, cukier, sól, drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (trwa to około 5-10 minut). W tym czasie do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy jajka, sok i skórkę pomarańczową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy rozczyn do miski z mąką, wlewamy także płynną margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma). Tak przygotowane ciasto drożdżowe musi znowu wyrosnąć, dlatego też pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wykorzystując wolny czas przygotowujemy 2 formy do babki: smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremek, pamiętając o tym, by nie nałożyć go za dużo (3/4 wysokości blaszki to maximum). Babki pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciasto wystygnie przyrządzamy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady oraz dodajemy też sok z pomarańczy i polewamy babki.

SMACZNEGO! 

2 komentarze:

  1. Mniam. Już czuję ten aromat. Niby zwykła babka ale ma coś w sobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wyjęłam moje babki z piekarnika, pachnie w całym domu :) jak troszkę przestygną to polukruję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń