Jest to najprostszy przepis na babkę drożdżową. Moja dzisiejsza propozycja to bardzo aromatyczna wersja, którą uzyskujemy poprzez dodanie odrobiny soku z pomarańczy i świeżo otartej skórki. Babka ta smakuje równie wyśmienicie, gdy dodacie do niej rodzynki bądź żurawinę.
Ciasto:
- 0,5 kg mąki,
- 50g drożdży,
- 0,5 szklanki mleka,
- 250g margaryny,
- szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 10 łyżek soku z pomarańczy,
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 4 łyżki soku z pomarańczy
Rozpoczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Do rondla wlewamy mleko i lekko podgrzewamy, dodajemy 4 łyżki mąki, cukier, sól, drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (trwa to około 5-10 minut). W tym czasie do miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy jajka, sok i skórkę pomarańczową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy drożdże już wyrosną, dodajemy rozczyn do miski z mąką, wlewamy także płynną margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma). Tak przygotowane ciasto drożdżowe musi znowu wyrosnąć, dlatego też pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Wykorzystując wolny czas przygotowujemy 2 formy do babki: smarujemy je margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wykładamy do foremek, pamiętając o tym, by nie nałożyć go za dużo (3/4 wysokości blaszki to maximum). Babki pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 st. C.
Gdy ciasto wystygnie przyrządzamy polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady oraz dodajemy też sok z pomarańczy i polewamy babki.
SMACZNEGO!
Mniam. Już czuję ten aromat. Niby zwykła babka ale ma coś w sobie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam moje babki z piekarnika, pachnie w całym domu :) jak troszkę przestygną to polukruję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń