niedziela, 26 maja 2013

Korzenny tort z kremem kakaowym

Bardzo aromatyczne ciasto, w którym dominuje zapach cynamonu. Idealnie komponuje się to z kremem kakaowym z dodatkiem wiśniówki.



Składniki: 

Ciasto:
  • 2 kostki margaryny,
  • 1 szklanka mleka ,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 szklanki mąki tortowej,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cynamonu, 6 zmielonych goździków, 3 ziarna zmielonego pieprzu, 3 ziarna zmielonego ziela angielskiego, 2 łyżki ciemnego kakao (jako zamiennik można zastosować 3 łyżki przyprawy piernikowej)
Krem kakaowy:
  • 250g serka mascarpone,
  • 6 łyżek mleka skondensowanego,
  • 3 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżki waniliowego cukru pudru,
  • 2 łyżki wiśniówki
Dodatkowo potrzebujemy 2 mleczne czekolady, z których przygotujemy polewę, marmoladę do przełożenia pierwszej części ciasta oraz dowolne owoce z puszki (wykorzystałam mandarynki).

Do garnka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Dodajemy cynamon, goździki, pieprz, ziele angielskie i kakao. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia margaryny i odstawiamy do ostudzenia. Następnie do tej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając.
Ciasto wykładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C, pieczemy 45-50 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwszą z nich obficie smarujemy wieloowocową marmoladą i przykrywany kolejnym kawałkiem ciasta, na który kładziemy krem kakaowy.
Przygotowujemy go, łącząc ze sobą mleko, kakao i cukier puder. Mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiej masy, dodajemy serek mascarpone i na końcu wlewamy wiśniówkę.
Na krem kładziemy ostatnią część ciasta, którą polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz ozdabiamy wierzch owocami.
Ciasto pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.

SMACZNEGO!




1 komentarz: