niedziela, 23 czerwca 2013

Włoskie ciasto espresso

Kawowe ciasto na zimno, do przygotowania którego wykorzystałam włoski serek ricotta.



Składniki:

Na spód:
  • 200g herbatników,
  • 100g masła
Krem espresso:
  • 100ml mocnej kawy rozpuszczalnej,
  • 500g serka ricotta,
  • 250g twarogu śmietankowego,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 100g cukru,
  • 250g śmietany kremówki
Do dekoracji:
  • 75g mlecznej czekolady,
  • 250g śmietany kremówki
Herbatniki należy włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło ucieramy na puszystą masę i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
W misce mieszamy ze sobą serek ricotta, twaróg oraz cukier i cukier puder. Następnie wlewamy ostudzoną kawę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować żelatyny i przekładamy do niej odrobinę masy serowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy serowej. Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz wykładamy krem na spód z herbatników. Wstawiamy ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Wierzch dekorujemy ubitą kremówką połączoną z posiekaną czekoladą (straciatella). Zostawiamy odrobinę wiórków czekoladowych i posypujemy nimi ciasto.

SMACZNEGO!



Kawa...i co dalej?

3 komentarze:

  1. koniecznie do zrobienia! uwielbiam ciasta/desery z kawową nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ricotty jeszcze nie jadłam, ale kocham wszystko co kawowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciasto jeszcze nie jadłam, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń