Kawowe ciasto na zimno, do przygotowania którego wykorzystałam włoski serek ricotta.
Na spód:
- 200g herbatników,
- 100g masła
- 100ml mocnej kawy rozpuszczalnej,
- 500g serka ricotta,
- 250g twarogu śmietankowego,
- 2 czubate łyżki żelatyny,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 100g cukru,
- 250g śmietany kremówki
- 75g mlecznej czekolady,
- 250g śmietany kremówki
Herbatniki należy włożyć do woreczka foliowego i rozkruszyć przy użyciu wałka do ciasta. Masło ucieramy na puszystą masę i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
W misce mieszamy ze sobą serek ricotta, twaróg oraz cukier i cukier puder. Następnie wlewamy ostudzoną kawę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę (w zimnej wodzie) i delikatnie podgrzewamy, pamiętając, by nie zagotować żelatyny i przekładamy do niej odrobinę masy serowej. Dokładnie mieszamy i łączymy z całością masy serowej. Dodajemy ubitą śmietanę kremówkę oraz wykładamy krem na spód z herbatników. Wstawiamy ciasto na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Wierzch dekorujemy ubitą kremówką połączoną z posiekaną czekoladą (straciatella). Zostawiamy odrobinę wiórków czekoladowych i posypujemy nimi ciasto.
SMACZNEGO!
koniecznie do zrobienia! uwielbiam ciasta/desery z kawową nutą :)
OdpowiedzUsuńRicotty jeszcze nie jadłam, ale kocham wszystko co kawowe:)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasto jeszcze nie jadłam, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń