piątek, 9 września 2016

Ciasto śliwkowe z budyniem waniliowym

Po dłuższej nieobecności powracam z przepisem na przepyszne kruche ciasto. Kwaśne śliwki i słodycz budyniu waniliowego to znakomite połączenie, które warto wypróbować. Polecam i zachęcam, by upiec ten placek. Z pewnością zachwyci on swym smakiem i na stałe zagości na liście ulubionych wypieków.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 kostka masła (250g),
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany
Składniki na masę budyniową:
  • 2 duże lub 3 małe budynie waniliowe,
  • 1 litr mleka,
  • odrobina masła,
  • 1 szklanka cukru
około 10-15 śliwek



Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i zimne masło. Ugniatamy ciasto, starając się zrobić to jak najszybciej. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 i 3/4. Mniejszą część wkładamy do woreczka foliowego i przekładamy do zamrażalnika. 
Pozostałą część ciasta wałkujemy i przekładamy do foremki uprzednio natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Umyte i pozbawione pestek śliwki kroimy w ćwiartki i układamy na cieście. 
Masę budyniową przygotowujemy w rondelku, do którego wlewamy mleko (3/4 litra), dodajemy masło i cukier. Pozostawiamy do zagotowania. Do pozostałej części mleka wsypujemy budynie (proszek), dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy, aż do momentu, gdy masa zrobi się gęsta. Następnie przelewamy ją na ciasto ze śliwkami.
Na samym końcu ścieramy na tarce ciasto, które odłożyliśmy do zamrażalnika. 
Placek pieczemy 40 minut w temperaturze 160 st.C.



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz