Prostota wykonania, niebywały smak i wygląd cieszący oko, to niewątpliwe walory tego deseru. Jeśli nie przepadacie za gruszkami, możecie także przygotować to ciasto, wykorzystując mus jabłkowy. Jednak, serdecznie polecam spróbować wariantu z przecierem gruszkowym, a jestem przekonana, że ta opcja zadowoli Wasze podniebienie.
Składniki:
Mus gruszkowy:
- około 10-12 dużych gruszek,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki cukru trzcinowego/brązowego,
- 1/2 opakowania Żelfixu (20 g)
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 250g serka mascarpone,
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 2- 3 łyżki cukru pudru
2 opakowania podłużnych biszkoptów (używam Andante)
Do nasączenia biszkoptów potrzebujemy 200ml soku jabłkowego lub gruszkowego.
Wymiary blaszki- 27 cm x 21 cm
Zaczynamy od przygotowania musu gruszkowego.
Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek gruszki wrzucamy na patelnię i dodajemy brązowy cukier. Podsmażamy gruszki około 10-15 minut, aż do uzyskania konsystencji musu (odparowujemy nadmiar wody). Na końcu dodajemy cynamon i Żelfix. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy teraz krem na bazie białej czekolady.
Serek mascarpone przekładamy do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Gdy śmietana powoli zaczyna gęstnieć, dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę przekładamy do serka i powoli mieszamy, uzyskując aksamitną konsystencję. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Gotowy krem schładzamy w lodówce.
Możemy teraz ułożyć wszystkie warstwy. Rozpoczynamy od nasączonych w soku biszkoptów, którymi wypełniamy spód blaszki. Przekładamy teraz wystudzony mus. Układamy kolejną warstwę biszkoptów (nasączonych w soku). Ostatnia warstwa to schłodzony krem z białej czekolady. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz