poniedziałek, 3 lutego 2025

Gruszecznik z kremem z białej czekolady

 Prostota wykonania, niebywały smak i wygląd cieszący oko, to niewątpliwe walory tego deseru. Jeśli nie przepadacie za gruszkami, możecie także przygotować to ciasto, wykorzystując mus jabłkowy. Jednak, serdecznie polecam spróbować wariantu z przecierem gruszkowym, a jestem przekonana, że ta opcja zadowoli Wasze podniebienie. 


Składniki:

Mus gruszkowy:

  • około 10-12 dużych gruszek,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego/brązowego,
  • 1/2 opakowania Żelfixu (20 g)
Krem "biała czekolada"
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 250g serka mascarpone,
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 2- 3 łyżki cukru pudru

2 opakowania podłużnych biszkoptów (używam Andante)

Do nasączenia biszkoptów potrzebujemy 200ml soku jabłkowego lub gruszkowego.

Wymiary blaszki- 27 cm x 21 cm


Zaczynamy od przygotowania musu gruszkowego. 

Obrane ze skórki, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek gruszki wrzucamy na patelnię i dodajemy brązowy cukier. Podsmażamy gruszki około 10-15 minut, aż do uzyskania konsystencji musu (odparowujemy nadmiar wody). Na końcu dodajemy cynamon i Żelfix. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy teraz krem na bazie białej czekolady. 

Serek mascarpone przekładamy do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Gdy śmietana powoli zaczyna gęstnieć, dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę przekładamy do serka i powoli mieszamy, uzyskując aksamitną konsystencję. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i  mieszamy. Gotowy krem schładzamy w lodówce. 

Możemy teraz ułożyć wszystkie warstwy. Rozpoczynamy od nasączonych w soku biszkoptów, którymi wypełniamy spód blaszki. Przekładamy teraz wystudzony mus. Układamy kolejną warstwę biszkoptów (nasączonych w soku). Ostatnia warstwa to schłodzony krem z białej czekolady. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 3 godziny. 


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz