Czekoladowa babka z cukinią to ciasto w typie brownie- bardzo czekoladowe i wilgotne, przez co jeszcze bardziej pyszne. Jeśli jesteś fanem czekolady to idealny wypiek dla Ciebie! Cukinia to warzywo, które pasuje nie tylko do dań wytrawnych- sprawdza się też świetnie jako główny składnik ciast.
Składniki:
- 1 duża cukinia lub dwie małe,
- 150 g masła,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 0,5 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki oleju
Ścieramy cukinię i odsączamy jak największą ilość wody. W jednym naczyniu mieszamy ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. W innej misce masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę i dodajemy jajka- miksujemy. Powoli wlewamy olej. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i lekko przestudzoną dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy też kakao i po łyżce zaczynamy przekładać sypkie składniki. Gdy masa zaczyna gęstnieć, wlewamy mleko i bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię i miksujemy, by uzyskać jednolitą konsystencję. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 st.C.
Gdy ciasto wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Obłędna!
OdpowiedzUsuńMasz śliczną foremkę :)
Wspaniała babeczka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z kabaczkiem,pycha😊
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń