Pyszne ciasto z najpopularniejszymi aktualnie owocami. Wierzch posypujemy posiekanymi cukierkami (wybrałam kasztanki i tiki taki), które pod wpływem ciepła lekko się rozpuszczają, tworząc polewę.
Smakuje rewelacyjnie i wygląda zjawiskowo.
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 jajko + 1 żółtko,
- 1 szklanka borówki amerykańskiej,
- 20 dkg truskawek
- kasztanki (firma Wawel)- około 6 cukierków,
- tiki taki (firma Wawel)- około 6 cukierków
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko, olej, jajko i żółtko. Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy pozostałe i dokładnie mieszamy. Wykorzystujemy jedną większą lub dwie mniejsze foremki (najlepiej mini-tortownice). Niewielką ilość ciasta wylewamy na spód, wzdłuż krawędzi układamy truskawki przekrojone na pół. Z kolei środek posypujemy borówkami. Wlewamy pozostałą część ciasta i układamy posiekane cukierki.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut.
Ta cukierkowa polewa... mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super gratuluję :)
OdpowiedzUsuń