niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto truskawkowo-borówkowe z kasztankami i tiki takami

Pyszne ciasto z najpopularniejszymi aktualnie owocami. Wierzch posypujemy posiekanymi cukierkami (wybrałam kasztanki i tiki taki), które pod wpływem ciepła lekko się rozpuszczają, tworząc polewę.
Smakuje rewelacyjnie i wygląda zjawiskowo.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej,
  • 20 dkg truskawek
  • kasztanki (firma Wawel)- około 6 cukierków,
  • tiki taki (firma Wawel)- około 6 cukierków
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy ze sobą mleko, olej, jajko i żółtko. Następnie do miski z suchymi składnikami dodajemy pozostałe i dokładnie mieszamy. Wykorzystujemy jedną większą lub dwie mniejsze foremki (najlepiej mini-tortownice). Niewielką ilość ciasta wylewamy na spód, wzdłuż krawędzi układamy truskawki przekrojone na pół. Z kolei środek posypujemy borówkami. Wlewamy pozostałą część ciasta i układamy posiekane cukierki. 
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 30 minut.

SMACZNEGO! Przysmaki dla taty 5

3 komentarze: