poniedziałek, 25 maja 2015

Szarlotka z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto, samodzielnie przygotowany dżem rabarbarowy i kruszonka. To recepta na smaczne, sezonowe ciasto. 

Składniki

Kruche ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 1 szklanka cukru
Dżem rabarbarowy:
  • 1 kg rabarbaru,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżeczki cynamonu


Zaczynamy od przygotowaniu dżemu. Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy 3-4 łyżki wody. Dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz wydobyte z niej nasionka. Wrzucamy cukier, wsypujemy cynamon i podsmażany, by rabarbar całkowicie się rozpadł. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Z maki, cukru, żółtek i margaryny przygotowujemy kruche ciasto. Dokładnie rozrobione wkładamy do lodówki na 30 minut. Wykładamy 3/4 ciasta na spód tortownicy lub innej okrągłej formy, tak by cisto było również na bokach. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku ustawionym na 220 st. C.  Na ciasto kładziemy dżem rabarbarowy i pieczemy przez 10 minut. Następnie przygotowujemy kruszonkę, wykorzystując pozostałą część ciasta, dodajemy 2 łyżki cukru i odrobinę mąki. Kruszonką posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, by kruszonka nabrała lekko złocistego koloru.

SMACZNEGO!

Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

2 komentarze: