Jednym z podstawowych symboli wielkanocnych są jajka, które spożywamy pod wieloma postaciami. Dzisiaj chcę Wam zaprezentować jajka w czekoladzie z pysznym kremem waniliowym.
- 10 jajek czekoladowych (pustych w środku),
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g),
- 2 tabliczki białej czekolady,
- laska wanilii,
- 1 śmietana kremówka,
- 2-3 suszone morele
Zaczynamy od wydrążenia otworu w górnej części każdego jajka- jest to dość żmudna i wymagająca precyzji czynność (nie możemy dopuścić do pęknięcia jaja). Następnie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy do niej serek mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy nasiona z laski wanilii. Do masy czekoladowej dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy. Gotowy krem waniliowy umieszczamy w każdym jajku, używając rękawa cukierniczego. Deser schładzamy przez godzinę i dekorujemy kawałkami moreli.
SMACZNEGO!
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń