niedziela, 4 marca 2018

Chleb pszenno-żytni

Dostałam ostatnio przepis na chleb pszenno-żytni więc czym prędzej postanowiłam przetestować, czy faktycznie tak jest jak mówiła jego autorka: przepis banalny, choć dość czasochłonny. Najważniejszy jest jednak efekt końcowy- pyszne, domowe pieczywo a zapach w domu jak w piekarni. Nie muszę wspominać o chrupiącej skórce, bo to rzecz oczywista!



Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g mąki żytniej,
  • 600 ml letniej wody,
  • 2 opakowania drożdży suchych (instant),
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego


Drożdże i cukier wsypać do miski, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Następnie wsypać mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 80 minut).
Naczynie żaroodporne z pokrywką wysmarować olejem i przełożyć ciasto, starając się uformować na kształt chleba. 
Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika (druga półka od dołu), ustawiamy temperaturę na 190 st. C (grzanie góra i dół) i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez kolejne 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

SMACZNEGO!


1 komentarz: