Dostałam ostatnio przepis na chleb pszenno-żytni więc czym prędzej postanowiłam przetestować, czy faktycznie tak jest jak mówiła jego autorka: przepis banalny, choć dość czasochłonny. Najważniejszy jest jednak efekt końcowy- pyszne, domowe pieczywo a zapach w domu jak w piekarni. Nie muszę wspominać o chrupiącej skórce, bo to rzecz oczywista!
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g mąki żytniej,
- 600 ml letniej wody,
- 2 opakowania drożdży suchych (instant),
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego
Drożdże i cukier wsypać do miski, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Następnie wsypać mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 80 minut).
Naczynie żaroodporne z pokrywką wysmarować olejem i przełożyć ciasto, starając się uformować na kształt chleba.
Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika (druga półka od dołu), ustawiamy temperaturę na 190 st. C (grzanie góra i dół) i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez kolejne 40 minut. Pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
SMACZNEGO!
musze to zrobic swojemu mężowi zobaczymy jaka reakcja :*
OdpowiedzUsuńPewnie muszę przetestować ten przepis!
OdpowiedzUsuńUrocza prezentacja domowego wypieku:) Jak widać, pieczenie chleba nie musi być tak trudne, choć wiele osób sądzi inaczej. Plan, przepis, chęci i gotowe. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń