niedziela, 11 listopada 2018

Sernik z dynią

Dynia o tej porze roku bardzo często gości na naszych stołach. Najczęściej w postaci kompotu, zupy, ale również jako składnik ciast. Dlatego też postanowiłam upiec sernika z purée (mus) z dyni. Ciekawy smak i piękny pomarańczowy kolor, to wszystko dzięki dyni. 



Składniki

Purée z dyni (to nic innego jak mus/przecier):

  • dynia o wadze około 750g,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 4 rozgniecione goździki,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka wody
Masa serowa:
  • 1kg półtłustego sera śmietankowego,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 6 jaj,
  • 250g margaryny,
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ekstrakt waniliowy lub nasiona z 1 laski wanilii
Ciasto na spód:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 100g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao

Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód sernika. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeśli ciasto przywiera do rąk, to dodajemy odrobinę mąki. Wstawiamy ciasto do lodówki, by schłodzić je przed wałkowaniem.

Przyrządzamy teraz purée z dyni. Obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę dynię, wrzucamy na patelnię i wlewamy wodę. Pod przykryciem dusimy dynię aż będzie miękka. Dodajemy cynamon, goździki, sok z cytryny oraz cukier. Całość miksujemy na gładką masę, by uzyskać purée. 

Masę serową robimy, dokładnie mieszając ser z cukrem i jajkami. Rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy i ponownie mieszamy. Masa serowa jest już gotowa więc przekładamy do niej ostudzone purée dyniowe i mieszamy.
Czas teraz na rozwałkowanie przygotowanego wcześniej ciasta, które ułożymy na spodzie blaszki (może to być tortownica). Następnie wykładamy masę serowo-dyniową i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 st.C). Pieczemy przez 60 minut.

SMACZNEGO!


Warzywa dyniowate 2018

1 komentarz: