Ciasto na bazie maślanych herbatników, które układane są w trótkąt- na kształt budy. Jest to prosty w wykonaniu sernik na zimno z polewą czekoladową.
Składniki:
- 400g maślanych herbatniki,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
Masa serowa
- 1 kg mielonego twarogu,
- 150g masła w temperaturze pokojowej,
- 150g margaryny w temperaturze pokojowej,
- 2 jajka,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao,
- 3 czubate łyżki dżemu porzeczkowego lub z owoców leśnych
- 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie), gdy masa serowa jest rzadka
Rozpoczynamy od ułożenia herbatników: na folii spożywczej kładziemy 3 rzędy ciastek. W każdym rzędzie po 5 herbatników. Z podanych powyżej proporcji uzyskamy 2 ciasta więc musimy ułożyć dwie takie konfiguracje herbatników.
Przygotowujemy teraz masę serową. Do zmielonego twarogu dodajemy cukier puder i ubijamy mikserem. Dodajemy masło i margarynę, miksujemy aż uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy jajka i dalej miksujemy. Masę serową dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dżem, a trzecia pozostaje bez żadnych dodatków. Uzyskujemy wtedy trzy kolory masy serowej. Jeśli dżem spowodował, że konsystencja masy jest zbyt rzadka, to dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Na uprzednio przygotowane ciastka wykładamy masę kakaową, dokładnie rozsmarowując ją na wszystkich ciastkach. Następny etap to rozsmarowanie białej masy a kolejnym krokiem jest dokładne rozsmarowanie masy z dżemem. Ostatni etap polega na tym, aby ciasta, które znajdują się po skrajnej lewej i skrajnej prawej stronie, unieść do góry. Środkowy rząd ciastek pozostaje na swoim miejscu. Stworzymy wtedy trójkąt. Delikatnie dociskamy ciasta i sprawdzamy, czy wszystkie są równo ułożone. Zawijamy całość w folię spożywczą i na desce przenosimy do lodówki. Po upływie 3-4 godzin przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i gotową polewę wylewamy na naszą budę. Ponownie schładzamy ciasto przez około 2 godziny. Po tym czasie Ciasto Buda gotowe jest do serwowania.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz