wtorek, 9 kwietnia 2013

Sernik z bakaliami

Sernika w tym wariancie zawsze przygotowuję na święta. Dodaję do niego rodzynki, skórkę pomarańczową, czasami również żurawinę. Z kolei wierzch ciasta zdobi polewa czekoladowa posypana wiórkami kokosowymi lub galaretka.



Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 100g margaryny,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 1 kg półtłustego sera śmietankowego,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 8 jaj,
  • 200g margaryny,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 aromat pomarańczowy lub waniliowy,
  • 1 szklanka rodzynek


Zaczynamy od przygotowania ciasta na spód sernika. Wszystkie składniki zagniatamy. Jeśli ciasto przywiera do rąk, to dodajemy odrobinę mąki. Wstawiamy ciasto do lodówki, by schłodzić je przed wałkowaniem.

Masę serową robimy, dokładnie mieszając ser z cukrem i jajkami. Rozpuszczoną i ostudzoną margarynę dodajemy do masy i ponownie mieszamy. W dalszej kolejności dodajemy mąkę ziemniaczaną i aromat oraz rodzynki. Masa serowa jest już gotowa.
Czas teraz na rozwałkowanie przygotowanego wcześniej ciasta, które ułożymy na spodzie blaszki (może to być tortownica). Następnie wykładamy masę serową i wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 st.C). Pieczemy przez 60 minut.

SMACZNEGO!

3 komentarze: