Smaczne i łatwe w przygotowaniu kruche babeczki z nektarynką i bitą śmietaną, posypane wiórkami białej czekolady. Smak nektarynek zostaje podkreślony przez goździki i cynamon. Pychotka!
Składniki:
Kruche babeczki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 150g margaryny,
- 150g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz owocowy:
- 2-3 nektarynki,
- 5 goździków,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 250g śmietany kremówki,
- 0,5 tabliczki białej czekolady.
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Czas na przygotowanie nadzienia do babeczek, czyli nektarynek o korzennym aromacie. Na patelnię wrzucamy pokrojone nektarynki, dodajemy cukier puder, goździki i cynamon. Lekko podsmażamy przez 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i przekładamy na babeczki.
Ubijamy śmietanę kremówkę i dekorujemy nią babeczki z nektarynkami. Na końcu posypujemy wiórkami z białej czekolady.
SMACZNEGO!
bardzo apetycznie wygladają
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam takie babeczki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
www.etat-mama.blogspot.com