czwartek, 10 października 2013

Domowe kokosanki z nutą cytrynową

Przygotowanie kokosanek nie wymaga dużo czasu ani nadzwyczajnych zdolności, a efekt jest niesamowity. Mój przepis jest bardzo prosty i jednocześnie wyjątkowo ekonomiczny, gdyż wykorzystujemy jedynie 5 składników. Aby kokosanki nie były tak słodkie proponuję dodać odrobinę soku z cytryny, który wspaniale komponuje się z aromatem kokosowym i dodaje lekko kwaśnego smaku.



Składniki:
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • szklanka cukru pudru,
  • wiórki kokosowe (200g),
  • 2 łyżki soku z cytryny
Białka ze szczyptą soli ubijamy tak długo aż uzyskamy sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy, tym razem do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy sok z cytryny i wsypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, układamy uformowane nieduże kuleczki.
Kokosanki pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni.

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Ostatnio zrobiłam kokosanki - pierwszy raz w życiu. Wyszły pyszne, i zupełnie płaskie, heh... Teraz spróbuję z przepisu Taty, jak też mnie zawiedzie, przyjdę po Twój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam mój przepis- kokosanki nie tracą kształtu po upieczeniu, a do tego są wilgotne i bardzo aromatyczne :-)

      Usuń
  2. Faktycznie Twój przepis jest bardzo przystępny i wydaje się łatwy do wykonania. Może w końcu się skuszę i zrobię swoje pierwsze kokosanki... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banalnie prosty i ekonomiczny. Polecam, sukces gwarantowany!

      Usuń
  3. Mmm ale bym zjadła..kocham kokos. Ja dodaję dwa pokruszone słone krakersy. Też fajnie się komponuje.

    OdpowiedzUsuń